Breaking News:

Klubski večer

ob petkih od 21:00 naprej


Knjižnica je odprta

ob sredah 18:00 - 20:00


Tečaj slovenščine 2017/18

začetniški: ob ponedeljkih 18:00-19:30 h nadaljevalni: ob ponedeljkih 19:30-21:00 h


Vaje klubskega zbora

ob sredah 19:30 - 22:00


KSŠŠD » Program » 

"Šolo, ne šivanko!" - Branje v klubu

Kdaj: 17.01.2013, 20:00
Kje: KSŠŠD, Mondscheingasse 11, rdeča vrata

V četrtek bo v našem klubu brala avtorica Helena Verdel iz knjige "Šolo, ne šivanko", ki jo je napisala skupno s soavtorico Vido Obid.

Helena Verdel je študirala gledališke vede in politologijo na Dunaju in v Ljubljani. Mnogo njenih del je napisala o zgodovini koroških Slovencev in koroških Slovenk. Knjiga, iz katere bo v četrtek brala, govori o Mileni Gröblacher, ki se je med drugo svetovno vojno pridružila partizanom in vsa povojna leta bila aktivna v Zvezi slovenskih žena, najbolj pri srcu ji je bila enakopravnost na izobraževalnem podrocju.

Kratek povzetek knjige:


„Svet naš«, tako je Milena Gröblacher iz Škocjana opisala razpoloženje med slovensko mladino takoj po vojni. V tem mišljenju se zrcali ves optimizem ljudi, ki so se borili proti nacizmu, za svojo bodočnost, za narodno enakopravnost in socialni preobrat. Saj so za ta cilj zastavili svoja življenja.

A prišlo je  vse drugače. Načrti svetovne politike in medsebojne spletke so prekrižale sanje. Mnogi so bili razočarani in se odvrnili od vsakršnega političnega ali kulturnega udejstvovanja med Slovenci na Koroškem. A Milena ni klonila. Pod novimi pogoji je prijela za delo, prispevala svoje vizije o enakopravnem sožitju na vasi in v deželi, se prizadevala za mir na svetu, za pravice otrok in žensk, predvsem na področju šolstva, v upanju, da bo ta svet nekoč le postal naš.


Njeno življenje je primer generacije žensk in upornic, ki so položile temelje za enakopravnost med spoloma, se zavzemale za mir, pravicno družbo in prijateljstvo med narodi, čeprav jim je bila pot do višje izobrazbe zaprta.


© 2008-2021 KSŠŠD - Klub slovenskih študentk in študentov na Dunaju, Mondscheingasse 11, 1070 Wien/Dunaj