Zgodovina Knjižnica Antifašistična Zima Feministična Pomlad Podkast Galerija Deutsch
Slika z knjigami na regalu Slika na mondsaingassenfesti Slika z knjigami na regalu

Zgodovina

Kdo smo mi

Klub naj je prostor za vse, ki potrebujejo kraj za druženje, skupno razmišljanje, organiziranje, politiziranje. Prostor, v katerem se počutijo vsi in vse dobro in v katerem se vedno kaj dogaja. Ob sproščenih klubskih večerih ali (če ravno ni pandemije) pri plesanju v polnih dvoranah na različnih feštah lahko vsak in vsaka spozna klubsko vzdušje, ki je bilo že navdih za marsikatere ideje, prireditve, akcije. Tematsko so naša težišča antifašizem, feminizem, vprašanja različnih manjšin (med drugim koroških Slovenk in Slovencev). Združiti želimo slovensko govorečo mladino in vse, ki se skupno z nami želijo učiti slovensko, peti v zboru, hoditi na demonstracije, igrati lutke ali se poglobiti v politične teorije in prakse.

Zbor

Zbor KSŠŠD-ja je bil ustanovljen leta 1996. Z zborovodkinjo Esther Wratschko vsak teden vadimo pesmi iz vseh krajev sveta. Pojemo med drugim partizanske pesmi iz koroških gozdov, uporniške pesmi iz španskih bojev, včasih pa tudi francoske, polinezijske, portugalske in tako naprej. Pevci in pevke se srečavajo ob pol osmih in sredah. Če te veseli petje, se veselimo tudi mi vsakega novega glasa. Pridi tudi ti!

Klub lutke

Klubsko lutkovno skupino smo 2018 po dolgi pavzi spet ponovno oživeli. Prva lastna uprizoritev je bila drama Dragota Jančarja Veliki briljantni valček, ki je gostovala po Avstriji, Sloveniji in Italiji. Delujemo eksperimentalno z različnimi lutkovnimi sistemi, nazadnje smo uporabljali namizne, materialne in objektne lutke ter lutke v stilu japonskega bunraku. Naslednja uprizoritev je načrtovana za prihodnje študijsko leto. Lotimo se besedila Predsednice graškega avtorja Wernerja Schwaba, ki razčlenja na podlagi pripovedovanja sanj treh žensk iz nižjega razreda avstrijsko družbeno realiteto, segajoče od povojnega časa do sedanjosti, in avstrijsko pripoved o prvi žrtvi nacizma. Kdor se želi pridružiti lutkovne skupine, je prisrčno vabljen:a!

Slovenski tečaj

Tečaj slovenščine obstaja že od leta 2000 naprej v obliki dveh skupin – ena za začetnike in začetnice ter ena za nadaljevalce in nadaljevalke. Obiskujejo ga študenti kot tudi odrasli, ki se hočejo naučiti slovenščino oz. želijo izboljšati obstoječe znanje. Srečujejo se enkrat tedensko za uro in pol pod. Jeseni, oktobra, se začne pouk. Med počitnicami in ob praznikih pa ga ni.